Groene bushalte Arnhem-Zuid

Je telefoon opladen via de USB-aanslu­iting van een bushokje en ondertussen over het web surfen via de wifi-verbinding van die abri? Dit is nu mogelijk in de ‘bushalte van de toekomst’, een innovatief en duurzaam initiatief van Breng, de ge­meente Arnhem en Bordbusters. Naast een fraai aangezicht is deze bushalte nog veel meer. Zo draagt de halte bij aan de biodiversiteit en is het zorgvuldig opgebouwd en ontworpen met het oog op duurzaamheid en vooral modulariteit.

Duurzaam initiatief

Wat in het oog springt bij de nieuwe abri aan de voet van station Arnhem-Zuid is dat die vol staat met planten. Onder meer geraniums, hedera, aster en salvia moeten de bushalte behalve voor busreizigers ook aantrekkelijk maken voor vlinders en bijen. Het dak en de wanden zijn volgehangen met planten, die via een ingenieus systeem van reservoirs met regenwater worden gevoed.

Daarnaast bezit de halte een ‘materialen­paspoort’. Dit paspoort houdt in dat alle gebruikte materialen zijn vastgelegd in een document. Daardoor kan de bushalte bij demontage voor 100 procent worden hergebruikt. In dit paspoort is zorgvuldig gedocumenteerd welke materialen, op welke manier en in welke hoeveelheid zijn gebruikt. Daarnaast zijn lasnaden en andere verbindingen in kaart gebracht, dit alles vergemakkelijkt de demontage en dus het hergebruik van de materialen.

Zorgvuldig gebruik van materialen

Het gebruikte staal is voor 96 procent gerecycled, de houten onderdelen hebben het FSC-keurmerk en zijn in Arnhem ver­duurzaamd zonder het gebruik van chemische middelen. Zuinige LED’s verzorgen daarnaast een efficiënte inzet van de verlichting. De lamp van de vertrekstaat brandt alleen als de reiziger een knop indrukt, wat leidt tot grote besparingen. De stroomvoorziening van de USB-aanslu­iting en Wi-Fi hotspot wordt gevoed vanuit de bovenleiding van de Trolleybussen.

Naast het ontwerp en de bouw van deze bushalte heeft Bordbusters het duurzaamheidsaspect voor haar rekening genomen. Tijdens het ontwerpproces is rekening gehouden met de te gebruiken materialen en diens levensduur. In de bouwfase is zorgvuldig gekeken naar het minimaliseren van het aantal verbindingen en het modulair opbouwen van de onderdelen van de halte. In de opleveringsfase is het duurzaamheidspaspoort, samen met een partner, voor deze bushalte opgesteld.

Een startschot voor de verduurzaming van bushaltes

Met deze bushalte hoopt Bordbusters B.V. een startschot te hebben gegeven voor verduurzaming van het OV. Daarnaast heerst de hoop en de verwachting dat deze bushalte het begin is van een serie van deze bushaltes. Bordbusters is trots op dit afgeronde project, waarmee het haar kracht in innovatie heeft laten zien. Wij danken de gemeente Arnhem en de andere partners voor het vertrouwen in ons.

Logo Gemeente Arnhem
Groene bushalte
Opdrachtgever Gemeente Arnhem
Product Maatwerk
Projectleider E. Heijting

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

"*" geeft vereiste velden aan