AANLEVERSPECIFICATIES

Aanleverspecificaties voor het beste resultaat

Voor het beste en snelste resultaat is het van belang dat afbeeldingen en drukbestanden juist worden aangeleverd. Hieronder vindt u alle informatie die u nodig heeft voor het juist aanleveren hiervan. Komt u er niet uit of heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op dan helpen wij u graag verder.

De meeste afbeeldingen (jpeg, png) zijn opgebouwd uit een raster bestaande uit pixels of punten met verschillende kleuren, wanneer een afbeelding vergroot ofwel verkleind dient te worden, zullen pixels uit elkaar worden getrokken of in elkaar worden gedrukt, wat leidt tot kwaliteitsverlies. Afbeeldingen hebben een bepaald aantal DPI, wat staat voor dots (punten) per inch, dit is vergelijkbaar met pixels per inch. Afbeeldingen van het internet werken met 72 dpi, voor drukwerk is dit echter te weinig, voor drukwerk is 300 dpi nodig. Wij helpen u graag met het zoeken naar de juiste afbeelding.

Logo’s en/of huisstijlen dienen aangeleverd te worden in een vector bestand. Vectorbestanden maken in tegenstelling tot afbeeldingen niet gebruik van een raster gevuld met pixels maar gebruiken coördinaten op een scherm, die een bepaalde kleur aangewezen krijgen, u heeft dus geen last van een gelimiteerd aantal dpi. Vectorbestanden kunnen hierdoor oneindig worden verkleind of worden vergroot, van een luciferdoosje tot een flatgebouw. Wij maken gebruik van PDF, EPS of Ai vector bestanden. Wij helpen u graag met het opslaan van een afbeelding in het juiste formaat, of helpen u zoeken naar de juiste afbeelding.

raster vector

Een bordbuster wordt gemaakt van verschillende platen die boven elkaar geplaatst worden. De gelimiteerde ruimte tussen deze platen kan de leesbaarheid van teksten aantasten, teksten kunnen hierdoor dus beter op een plaat geplaatst worden in plaats van verdeeld over meerdere platen. Bij de opmaak van een ontwerp dat op een bordbuster geplaatst dient te worden, moet hier rekening mee gehouden worden. Hier helpen wij u graag bij. De meest voorkomende -en standaardmaten zijn 3020×4000 (mm) en 4020×4000 (mm). Op de onderstaande afbeelding is te zien, waar de platen eindigen en waar dus de plaatsing van teksten vermeden moet worden. Wij verzoeken u om in een aangeleverd bestand de nettomaat te vermelden: BB-klantnaam-breedtexhoogte(mm)-ddmmjjj.

Afmetingen BordbusterAfmetingen Bordbuster

Afbeeldingen van het internet (bijv. Google) zijn over het algemeen auteursrechtelijk beschermd, dit betekent dat de afbeeldingen niet zomaar gebruikt kunnen worden, het gebruik ervan kan leiden tot hoge kosten en/of gerechtelijke procedures. Wij zijn aangemeld bij een van de grootste stock websites: shutterstock.com. De afbeeldingen hierop zijn over het algemeen vrij van rechten, bent u er niet helemaal zeker van of de afbeelding die u wilt gebruiken auteursrechtelijk beschermd is of heeft u moeite met het zoeken naar de juiste afbeelding? Dan helpen wij u graag verder.

Bij het opmaken van bestanden dient u rekening te houden met het afloopgebied en de veiligheidsmarge.

Het afloopgebied

Dit is een marge die gebruikt wordt tijdens het snijden om witranden te voorkomen. U dient 3 mm extra toe te voegen aan uw document als afloopgebied (zie afbeelding).

De veiligheidsmarge

Dit is een marge die voorkomt dat teksten en/of logo’s weggesneden worden. U dient belangrijke gegevens in een gebied te plaatsen op minimaal 3 mm afstand van het begin van het afloop gebied (zie afbeelding), achtergrondkleuren en/of- afbeeldingen kunnen gewoon doorlopen.

Afloopgebied

RGB

Kleuren kunnen worden beschreven aan de hand van de drie primaire kleuren, rood, groen en blauw (ofwel RGB). Het RGB-model wordt toegepast om kleuren te vormen voor bronnen die zelf licht produceren, zoals het scherm van een computer of een televisie.

CMYK

Waar twee van de drie kleuren rood, groen en blauw elkaar overlappen ontstaan de secundaire kleuren, cyaan, magenta en geel (CMY). Het combineren van deze kleuren kan in tegenstelling tot RGB niet leiden tot zwart en daarom wordt de kleur zwart toegevoegd als K (key). Het CMYK-model wordt gebruikt voor het beschrijven van kleuren die zelf geen licht geven, maar die het licht weerkaatsen, zoals printfolies of ander drukwerk.

RGB kleuren worden dus gebruikt voor foto’s of digitale media en CMYK kleuren worden gebruikt voor drukwerk. Wij raden u aan een bestand dat voor drukwerk bedoeld is alvorens op te maken in de juiste kleuren, de conversie van RGB naar CMYK kan namelijk nog wel eens voor problemen zorgen omdat de RGB kleuren een groter bereik hebben dan de CMYK kleuren.

Verschil RGB en CMYK

Wanneer u tekst gebruikt voor de opmaak van uw afbeelding, dient u deze om te zetten naar lettercontouren. Normale tekst heeft een ingesloten lettertype. Wanneer u deze teksten omzet in lettercontouren wordt deze tekst omgezet in een vectorbestand (zie kopje vectorbestanden), bent u er verzekerd van dat het lettertype niet zal veranderen of dat de tekst aangepast wordt. In Adobe Illustrator of Indesign kunt u de tekst omzetten naar lettercontouren door de tekst te selecteren en in het menu naar tekst > lettercontouren te gaan. Photoshop zet de tekst automatisch over naar lettercontouren. Zie onderstaande afbeelding voor het verschil.

lettercontouren

Vluchtig gelezen teksten

Voor advertenties die vluchtig gelezen worden, bijvoorbeeld wanneer auto’s op hoge snelheid passeren, dient u een minimale letterhoogte van 1 cm per 1 meter afstand te hanteren. Dus als u een tekst op een Bordbuster opmaakt die gelezen zal worden op 40 m afstand, dient de lettergrootte minimaal 40 cm hoog te zijn.

Stilstaand gelezen tekst

Voor advertenties die stilstaand gelezen worden, zoals een sponsorbord of een Bordbuster op een locatie waar enkel voetgangers passeren, dient u een minimale letterhoogte van 0,5 centimeter per 1 meter afstand te hanteren. Dus op een Bordbuster die op 40 meter afstand staat, op bijvoorbeeld een plein waar voetgangers lopen zal de tekst minimaal 20 cm hoog moeten zijn.

Lettergrootte

Ontwerp templates Bordbusters

Als u zelf een ontwerp aan wilt leveren voor op een van onze Bordbusters kunt u gebruik maken van onderstaande templates. In deze templates is de kniklijn en bordnaad aangegeven zodat u precies weet waar u belangrijke tekst en logo’s moet plaatsen.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Vul dan onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

"*" geeft vereiste velden aan