Floriade Venlo

Bordbusters trotse partner Floriade 2012

Vijf jaar geleden maakte Venlo met een megabordbuster de komst van Floriade 2012 bekend. De miniatuurversie van het bord werd vervolgens een waar collectors item. Het blijkt achteraf een voorproefje van de rol die Bordbusters heeft vervuld bij de 'aankleding' van de zesde internationale tuinbouwexpositie.

Je kunt dezer dagen geen krant open slaan, geen radio of televisie aanzetten of het gaat erover: de Floriade. Het tuinbouwspektakel, dat slechts één keer in de tien jaar wordt georganiseerd, trekt enorm veel belangstelling tot ver over onze landsgrenzen.
Een kaal stuk weidegrond van 65 hectare is voor het prestige-evenement getransformeerd tot een 'theater van de natuur'. Bezoekers krijgen niet alleen de tuinbouw in al zijn facetten te zien, maar ook genieten ook volop van muziek, optredens en bijzondere voorstellingen.
De ontwikkeling van het terrein vergde een miljoeneninvestering, maar reikt verder dan alleen het evenement Floriade. In de toekomst wordt het terrein in gebruik genomen als duurzaam businesspark (Venlo Greenpark). Bij het ontwerp en de inrichting is hier nadrukkelijk rekening mee gehouden.
De Floriade is zoveel mogelijk ontwikkeld volgens het principe 'cradle to cradle', wat inhoudt dat het milieu op geen enkele manier wordt belast met afval. Bij het selecteren van partners voor de uitvoering van onderdelen van de Floriade, was dit een belangrijk criterium. In de vijf jaar waarin de Floriade is ontstaan, heeft Bordbusters zich opgeworpen als gewaardeerd partner, in staat om duurzame oplossingen te bedenken en te realiseren op tal van onderdelen, zoals constructies van glas en staal, terreinverlichting en de bewegwijzering.

De projectmanager

'Iemand aan tafel die het begrijpt'

Ingenieursbedrijf ARCADIS kreeg vijf jaar geleden van Floriade BV de opdracht om Floriade 2012 te ontwerpen en bouwen. Totale contractwaarde: 43,5 miljoen euro. De uitvoerende organisatie, met ook mensen van bouwbedrijf Dura Vermeer stond onder leiding van Peter Lobbezoo (ARCADIS).

Nu de Floriade volop bezig is, met gemiddeld 20.000 bezoekers per dag, hebben Peter Lobbezoo en zijn mensen het juist relatief rustig. "Op 5 april hebben we de Floriade opgeleverd. De klus was geklaard. Tijdens de expositie hebben we met een beperkt aantal mensen nog wel een adviserende rol en zorgen we waar nodig voor onderhoud. Maar pas na 7 oktober komen we weer op volle sterkte in actie. Dan gaan we de Floriade te ontmantelen en in de staat te brengen waarin het kan worden overgedragen aan Venlo Greenpark. Dat is de eigenaar van het terrein die het straks gaat door ontwikkelen tot businesspark."
De inrichting en de infrastructuur van de Floriade lopen volgens Lobbezoo al vooruit op het toekomstige Greenpark, waarin duurzaamheid centraal staat."Het leidend principe is: geen afval. De kabels en leidingen, de wegen op en naar het park, de structuurbeplanting en de gebouwen blijven allemaal gehandhaafd of worden hergebruikt. Onze onderaannemers hebben we mede op basis van dit principe geselecteerd. Partijen die hierover wilden meedenken en hierin wilden investeren, hadden een streepje voor."
Mede om die reden is Lobbezoo met Bordbusters naar zijn zeggen in zee gegaan: "Je merkt het meteen als er iemand aan tafel zit die het begrijpt. Die bereid is duurzame oplossingen te bedenken en zaken ook uit te testen. Vaak gaan partijen eerst rekenen en willen ze een getekende opdracht hebben. Bordbusters pakt de handschoen gewoon op en komt altijd tot een goed resultaat. Dat is erg fijn in zo'n groot project."
Als voorbeeld noemt Lobbezoo de bewegwijzeringsborden op het terrein: "Uiteindelijk misschien wel het meest geslaagde voorbeeld van duurzaamheid in het hele project. Alle gebruikte materialen zijn herbruikbaar of te composteren. Dat geldt voor het RVS, het canvas doe en zelfs voor de speciale inkt. En de borden zijn niet alleen duurzaam maar ook visueel aantrekkelijk en betaalbaar."

--

De inkoper

'Ze maken gewoon mensen vrij'

Als inkoper van Dura Vermeer had Jan Folbert al goede ervaringen met Bordbusters. Toen vijf jaar geleden een groot verplaatsbaar aankondigingsbord nodig was op het toekomstige Floriade-terrrein, belde hij daarom meteen met 'Huissen'.

"Het was me bekend dat Bordbusters snel borden kan produceren en goede verplaatsbare oplossingen in huis heeft.We hebben Eric Heijting daarom uitgenodigd een presentatie te komen geven en vervolgens heeft Bordbusters de megabordbuster gemaakt en op het Floriadeterrein geplaatst."
De eerste indruk was kennelijk positief, want al snel volgden er meer verzoeken. Folbert: "Voor een dijklichaam op het terrein vroegen we Bordbusters om keerwanden aan te brengen. Ik had ooit gezien hoe Bordbusters dat in een vergelijkbare situatie in Westervoort had aangepakt. En korte tijd later schakelden we de constructiewerkplaats van Bordbusters in om windschermen van staal en glas te maken. Zo raakten we over steeds meer dingen met elkaar aan de praat.
Folbert prijst het 'meedenkend vermogen' van Bordbusters: "Toen op een gegeven moment de terreinverlichting ter sprake kwam, nam Eric meteen een brochure van Lightbusters mee en legde een paar ideeën op tafel. Bordbusters en Lightbusters zijn meedenkende ondernemingen. Ze maken ook gewoon een paar mensen vrij om te helpen. Het woord 'nee' kennen ze niet."

--

De ontwerper

'Niet achterover leunen maar meedenken'

Voor landschapsarchitect John Boon is het ontwerpen van Floriade 2012 de mooiste opdracht in zijn carrière tot nu toe. Veel zaken die hij voor het evenement bedacht, werkte Bordbusters meteen uit in een prototype: "Dat was super. Je kunt wel iets bedenken, maar als je er bij de uitvoering pas achterkomt dat het niet werkt dan heb je een probleem."

In dienst van ARCADIS was John Boon al bij tal van interessante projecten betrokken. Bijvoorbeeld het ontwerp van de Chemelot campus (DSM) en de inpassing van diverse snelwegen in het landschap. "Maar de Floriade is de klus van mijn leven, een droom die uitkomt!"
Ofschoon er al in 2007 met het project werd begonnen, was er vanaf het begin sprake van een krappe planning. "We hebben dat opgelost door alle disciplines samen te brengen in één team. De ontwerpers, de mensen van de beplanting, de bouwers trokken steeds intensief met elkaar op. Eventuele foutjes werden daardoor meteen gesignaleerd en hersteld."
Door die aanpak kwam ontwerper Boon ook al vroegtijdig met producent Bordbusters in contact. "Ik merkte snel dat de mensen van Bordbusters waarmaakten wat ze beloofden. Ze leunden niet achterover maar dachten actief mee. Als ik iets bedacht, legde ik het bij ze neer en dan kwam het goed. Daarbij waren ze kritisch op hun eigen werk; als ze zelf niet tevreden waren over het resultaat maakten ze het gewoon opnieuw."
Vooral met de bewegwijzering trokken Boon en Bordbusters samen op. "Dit hebben we echt samen ontwikkeld. Ik maakte een ruw ontwerp en wilde een uitvoering in natuurlijke materialen. Zij kwamen vervolgens met een prototype van afbreekbaar canvas, strips van onbehandeld rvs en milieuvriendelijke inkt.Zo kwamen we tot een definitief ontwerp waarvan we wisten dat het ook echt te maken was."
Naast de productie nam Bordbusters ook de plaatsing voor zijn rekening. Boon: "Door alles in één hand te leggen, kon er eigenlijk niets misgaan.De borden voldoen perfect aan de duurzame 'Venlo-principles'. Ik ben oprecht positief over het bedrijf Bordbusters!"

Terug naar referentieoverzicht
Floriade Venlo
'Niet achterover leunen maar meedenken'

Wij werken voor