Kijkafstand

Wij krijgen soms vragen om advies met betrekking tot de grootte van tekst op een te maken bord. Hoe groot moeten de letters minimaal zijn? Over iets vergelijkbaars is al eerder onderzoek gedaan. Bij controle van die eerdere resultaten, blijkt dat dit ook goed voldoet in de situaties die wij vaak meemaken.

Een tekst is nog goed leesbaar als het voldoende groot is voor de kijkafstand tussen waarnemer en bord. Als het bord van twee keer zo ver leesbaar moet zijn, dan moet de tekst ook ongeveer twee keer zo groot. De relatie is bijna lineair.


In de grafiek is af te lezen dat bij een kijkafstand van 75 meter de kapitaalhoogte (hoogte van een ‘standaard’ hoofdletter) minimaal 150 mm zou moeten zijn. Bij een tekst die dichterbij is, zeg 10 meter, past dan een kleinere grootte, in dit geval minimaal 19 mm.

(Zoals de grafici zullen weten, kijken we bij de ‘kapitaalhoogte’ naar de afstand tussen de denkbeeldige lijnen aan de onderkant en bovenkant van kapitalen (hoofdletters), met name die kapitalen waarvan de onderkant en bovenkant vlak zijn, omdat de lijnen daarbij precieser te bepalen zijn. De kapitaalhoogte is niet gestandaardiseerd op de corpsgroote (de normale instelling van lettergrootte) en kan verschillen per lettertype.)


Uiteraard heeft de keuze van lettertype en ook het contrast tussen voorgrond- en achtergrondkleur een grote invloed op de ondergrens van de leesbaarbaarheid van (kleine) tekst. Bij omstandigheden die de leesbaarheid verslechteren, zal de minimale tekstgrootte meer moeten zijn, dan wanneer dat niet het geval is.


Afspraak maken?

Vul uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Velden met een * zijn verplicht

Wij werken voor